Volumul, recomandat de Evenimentul Istoric, poate fi cumpărat de la punctele de difuzare a presei sau on-line, accesând www. agromag.ro

Autorii au relatat din perspectiva funcțiilor deținute și pe baza actelor CNSAS care, au stat la baza documentării, conflictele interetnice din 1989-1990.

Sunt descrise violențele dintre români și maghiari, izbucnite la Târgu -Mureș, în martie 1990.

La baza relatărilor sunt analizele celor două volume ale Dosarului, 019150, respectiv informații din cadrul Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș.

Volumul „Zori Însângerate”, disponibil pe piață

Mai exact,   evenimentele s-au desfășurat sub egida Planul „VIRRADAT” \ „AURORA ZORILOR” care a fost creat de liderili de la Budapesta, care au trecut pe la „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova. Obiectivul final era adjudecarea Ardealului.

Comandă cartea aici

„Cartea „Zori însângerate” este dedicată ofițerilor români, contraspioni și antiteroriști care, năpăstuiți de propriul Guvern, au ales să-și facă datoria față de Patrie cum au putut mai bine, sub huiduielile gloatei isterizate” , spun coautorii.

Ce s-a întâmplat în martie 1990. Cum plănuiau maghiarii să fure Ardealul

În martie 1990, între UDMR, condusă de Domokos Geza și Vatra  Românească , la conducerea căreia se afla Radu Ciontea, încep eau primele tensiuni.

Românii i-au acuzat pe unguri de de profanarea statuilor lui Avram Iancu și Nicolae Bălcescu din Târgu -Mureș.

Dacă ești pasionat de evenimetele istorice, zilnic le poți urmări aici

Pe de altă parte, ungurii erau foc și pară că sunt discrimnați, cu precădere la școală.

Au urmat zile pline de atacuri, violențe. S-a dat năvală în redacții, farmacii. Au urmat bătăi în stradă, manifestații.

În mod oficial, sunt menționați 5 morți. Au fost audiate sute de persoane.

A fost atacat inclusiv procurorul care s-a ocupat de anchetă, Dan Petru. A dezvăluit că erau tabere care se luptau cu bâte și topoare, în timp ce scanda: Murim! Ardealul nu-l dăm!

Dezbaterile pe tema conflictelor interetnice sunt de actualitate și astăzi.