Partizanii lui Trump pregătesc un nou atac

La abia câteva zile după violenţele petrecute la Capitoliu care au făcut 5 morţi şi mai mulţi răniţi, pe reţelele de socializare au apărut din nou mesaje care incită la ură şi pregătesc manifestaţii violente.

Mesaje care apar când Twitter a anunţat că ia măsuri şi suprimă multe conturi legate de mişcările supremațiste ale albilor sau de partizanii lui Donald Trump implicaţi în violenţele de la Capitoliu. Contul lui Donald Trump a fost şi el suprimat permanent de Twitter. Pe Facebook, Instagram şi Snapchat au fost luate măsuri similare pentru a limita riscul de represalii şi de violenţă.

De ce partizanii lui Trump pregătesc un nou atac?

Dar aceste măsuri luate nu îi împiedică pe partizanii radicalizaţi să se organizeze online. De astă dată, partizanii lui Trump, supremațişti albi şi alţi adepţi ai teoriilor conspiraţiei nu se străduiau să-şi ascundă intenţiile. „Vom lua cu asalt clădirile guvernului, vom ucide sticleţii, agenţii de securitate, funcţionarii şi agenţii federali şi vom cere o renumărare”, „Trump sau război”, „Mulţi dintre noi vor revendica pe 19 ianuarie 2021, cu armele… Un număr pe care nicio armată sau forţă poliţienească n-o va putea egeala”, se poate citi în mesajele postate pe diferite platforme.

Reţele de socializare alternative

Unii utilizatori merg până la a se adresa persoanelor care nu ştiu să tragă cu o armă de foc spunându-le că acum trebuie să înveţe

Mesaje fără echivoc, care cheamă la violenţă, chiar la război. Pe Twitter şi Reddit circulă acum capturi de ecran în care mulţi internauţi se mobilizează pentru a supraveghea aceşti indivizi periculoşi şi a denunţa afirmaţiile lor la FBI. Multe persoane care au participat la invadarea Capitoliului au putut fi deja arestaţi de FBI, graţie informaţiilor primite via un site lansat cu această ocazie.

Majoritatea acestor apeluri sunt publicate prin intermediul unor reţele de socializare alternative, ca Parler sau Wimkin.

Ambele sunt cunoscute ca fiind unul din reperele partizanilor lui Donald Trump, ca şi a dreptei radicale. Combinând forum şi mesagerie, aplicaţia Parler a ştiut să-i seduca repede pe susţinătorii lui Donald Trump.

Are patru milioane de utilizatori activi. Principalul său atu, după părerea lor, este că spre deosebire de Facebook sau Twitter, libertatea de expresie este „totală” şi nicio afirmaţie nu este cenzurată. Aplicaţia a fost suprimată de App Store de la Apple şi de Play Store de la Google.

Temeri pentru inaugurarea lui Joe Biden 

Dacă preşedinţia lui Donald Trump se apropie de sfârşit, mulţi experţi trag încă o dată clopoţelul de alarmă. Potrivit lor, apelurile la violenţă nu au făcut decât să se intensifice în aşteptarea lui 20 ianuarie, ziua învestiturii lui Joe Biden.

„Noi vedem discuţii din partea acestor supremațişti albi, a acestor extremişti de extrema dreaptă – ei se simt încurajaţi în acest moment”, a declarat la CNN Jonathan Greenblatt, PDG al Anti-Defamation League, care urmăreşte şi combate ura. „Ne aşteptăm pe deplin ca această violenţă să poată de fapt să se agraveze înainte de a se ameliora”.

La rândul lui, John Scott-Railton, un cercetător de la Citizen Lab, un grup de la Universitatea din Toronto care supraveghează securitatea cibernetică, a declarat la CNN că este „teribil de îngrijorat” de această inaugurare. „În vreme ce marele public a fost oripilat de ce s-a petrecut la Capitoliu, în unele colţuri ale conversaţiei de dreapta, ce s-a întâmplat… e considerat un succes”, subliniază el.

Într-un mesaj postat pe Twitter vineri, înainte de suprimarea contului său, Donald Trump anunţa că nu va asista la ceremonia de învestire pe 20 ianuarie, a scris el. 

Un anunţ la care a reacţionat Joe Biden câteva ore mai târziu. „E un lucru bun”, a declarat democratul. 

Inaugurarea lui Joe Biden este considerată un „eveniment special de securitate naţională”. Aceasta îi conferă cel mai înalt nivel de pregătire în materie de securitate, cu toată puterea pe care o pot aduna agenţiile federale conduse de serviciile secrete şi FBI. O întărire de securitate deja vizibilă, de vreme ce un gard de netrecut de 2,5 metri înălţime a fost instalat în jurul Capitoliului. Starea de urgenţă a fost declarată şi la Washigton DC. Peste 6.200 de membri ai gărzii naţionale vor fi prezenţi în oraş începând de astăzi.

Traducere: Gabrielea Sîrbu/gsarbu/fmatei