Oamenii s-au panicat, având în vedere că mulți dintre ei nu au acces la sistemul de sănătate asigurat de stat și fac eforturi să se trateze.

În cursul zilei de marți, 25 mai, Orban a venit cu precizări despre gratuitatea vaccinului anti-COVID.

Liderul PNL spune că este normal ca acesta să coste, la fel ca vaccinul anti-gripal, după ce se va ajunge la imunitate colectivă.

„Am spus că, la un moment dat, se va ajunge cum e la gripă.  La o situaţie normală, ca de vaccinare gratuită să beneficieze categoriile vulnerabile. Când se va ajunge la nivelul respectiv. Sigur, nu în perioadă de pandemie, nu până nu se ajunge la o imunizare colectivă, la procentul care este considerat de autorităţile sanitare. Nu a fost că noi acum nu o să mai dăm vaccinul gratuit”, a precizat Orban, cu prilejul unei declarații de presă.

Vor plăti românii pentru vaccinul anti-COVID?

În fapt, declarațiile politicienilor sunt contradictorii. Dacă românii vor plăti pentru serul anti-COVID, asta înseamnă că, în viitor, vaccinarea împotriva acestui virus nu va fi obligatorie. Atunci când devine obligatorie, statul ia măsuri de imunizare, așa cum s-a întâmplat în pandemie.

Or, dacă va costa după ce va trece pandemia, înseamnă că va rămâne voluntară.

Ce declara Orban după o decizie CEDO care stipula că statul poate impune vaccinarea în anumite situații

„Este în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege privind vaccinarea, care prevede pentru anumite situații și posibilitatea de a se institui obligativitatea. Forma trebuie îmbunătățită. Vom discuta asupra aceastui subiect”, declara Ludovic Orban, pentru Antena 3 imediat după decizia CEDO cu privire la obligativitatea vaccinării într-o cauză din Cehia.

Premierul Cîțu a spus clar: rămâne gratuit

Într-o videoconferință cu prefecții, premierul Florin Cîțu s-a grăbit să facă precizări privind gratuitatea vaccinului anti-COVID. El a menționat că va rămâne gratuit, inclusiv pentru campania de vaccinare din toamnă. Guvernul are în plan să se ajungă la 7 milioane de persoane vaccinate până în toamnă, pentru relaxarea restricțiilor. În acest moment, se desfășoară maratoane de vaccinare în toată țara.