În cursul zilei de vineri, pe data de 26 februarie, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat Regulamentul de conferire a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia.”

Documentul în cauză conţine informaţii referitoare la procedura de conferire a celei mai înalte distincţii onorifice care se poate acorda de către Consiliul Local,

Conform website-ului Primăriei, începând cu anul 2000 şi până în momentul de faţă, municipalitatea are 16 cetăţeni de onoare, majoritatea, opt dintre acestea, primind titlul în 2008.

Când se acordă titlul

Titlul de faţă este acordat numai la iniţiativa primarului sau a membrilor din cadrul Consiliului Local, fiind atribuit persoanelor fizice din ţară sau străinătate a căror activitate sau existenţă este direct legată de viaţa din Alba Iulia.

De asemenea, se are în vedere ca meritele şi realizările acestora să fi contribuit într-un mod deosebit la consolidarea numelui municipiului sau al României la nivel naţional sau Internaţional.

„Având în vedere oportunitatea de a acorda titlul de <Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia> unor personalități marcante ale municipiului Alba Iulia sau ale României, care au avut o contribuție deosebită în plan social, economic, politic, cultural, sportiv, religios, sau în alte domenii și ținând seama că pentru acordarea acestor distincții, este necesar adoptarea regulamentului  local, considerăm oportun și legal aprobarea unui regulament care să reglementeze acordarea, precum și retragerea titlului de <Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia>”, se mai precizează în raportul de specialitate.

Conform Regulamentului, titlul se poate acorda la inițiativa:

 • Primarului.
 • Consilierilor locali.
 • Unui număr de cel puțin 5% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Cine poate fi nominalizat la titlu „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”

Persoanele sau personalităţile care se regăsesc în una dintre următoarele situaţii sunt îndreptăţite să fie propuse pentru acordarea titlului:

 • Personalități cu recunoaștere locală, națională sau internațională care și-au pus amprenta asupra dezvoltării municipiului Alba Iulia și a imaginii acestuia.
 • Personalități care, prin realizările lor deosebite, au făcut cunoscut numele municipiului Alba Iulia în țară și străinătate.
 • Persoane care, prin acțiunile lor, au preîntâmpinat producerea de evenimente deosebit de grave sau prin sacrificiul suprem au salvat viețile concetățenilor lor, în municipiul Alba Iulia-
 • Persoane care, prin acțiunile lor dezinteresate (donații, acțiuni umanitare, etc.) au produs o îmbunătățire simțitoare a condițiilor de viață a locuitorilor municipiului Alba Iulia-
 • Foști deținuți politici sau veterani de război care prin activitatea lor ulterioară au un aport la realizarea unei imagini pozitive a municipiului Alba Iulia în lume.
 • Sportivi din municipiul Alba Iulia care au obținut rezultate deosebite în competiții sportive internaționale.
 • Alte situații stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al consiliului local, după caz.

Cine nu poate obţine titlul

Cetăţenii din următoarele două situaţii nu pot primi titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia”:

 • Persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă pentru infracțiuni contra statului, crime împotriva umanității, fapte penale.
 • Persoanele care au dosare pe rol, în cauze care ar leza imaginea titlului; propunerea se va face după clarificarea situației juridice.

Titlul este decernat de către primarul municipiului Alba Iulia, în şedinţa ordinară sau extraordinară a Consiliului Local.