Vremea a intrat într-un proces de răcire, anunță ANM.

Cerul va fi variabil în sud și temporar noros în rest. Vor fi averse și descărcări electrice în Moldova, local în Transilvania și la munte și izolat în restul teritoriului. Pe alocuri, cantitățile de apă vor mai putea depăși 15…20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales în prima parte a nopții, în jumătatea de est a țării și la munte, cu precădere la altitudini mari, unde la rafală se vor depăși viteze de 80…100 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 5 şi 13 grade. În estul Transilvaniei, vor fi condiții de ceață.

Vremea în Transilvania. Frig, ploi și risc de inundații

După-amiaza și noaptea, vor fi averse şi descărcări electrice în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, la munte și local în celelalte regiuni. Îndeosebi în cursul nopții, în zona Carpaților Occidentali și pe alocuri în rest, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și, punctiform, 35…50 l/mp. Izolat se va semnala grindină. În zona montană, la altitudini de peste 1800 m, izolat și trecător, spre sfârșitul intervalului, precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ziua în jumătatea de est a țării, iar noaptea în sud-vest și, local și temporar, în sud. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 grade în Dealurile de Vest și 26 de grade în Lunca Dunării.

Cod roșu de inundații

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a extins avertizarea Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor şi Cluj, până astăzi, 18 mai la ora 12:00.

Conform hidrologilor, se vor semnala creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan – bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte confluenţă cu râul Holod, aferente judeţelor Bihor şi Cluj.

sursa: ANM