Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”a  anunțat că pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa parțială va fi vizibilă doar din jumătatea nordică a țării noastre.

„Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din țara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13,00.

Este vorba de o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată țara”, se arată în mesajul postat pe Facebook de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsă parțial de soare, vizibilă doar din nordul țării

Cei din Transilvania, Banat și Moldova se avea posibilitatea să vadă eclipsa, atâtat timp cât cerul nu va fi acoperit cu nori. Adrian Șonka, coordonatorul Observatorul Astronomic, a explicat că Soarele va fi acoperit în proporție de 1-2%, dar tocmai acest aspect este de interes pentru pasionați.

„O să fie o eclipsă de Soare, se va vedea din jumătatea de nord-vest a țării, dar e parțială. Pe 10 iunie. Dar Soarele o să fie acoperit 1-2%, deci foarte-foarte puțin. E spectaculos, tocmai pentru că e puțin”, a precizat Adrian Șonka, relatează Agerpres.

Cum are loc o eclipsă de soare?

Eclipsa de soare are loc atunci când lumina Soarelui nu ajunge la Pământ. Lumina este blocată total sau parțial de Lună. În ciuda diferenței dintre Soare și Lună, ele pot părea că au aceeași dimensiune în cer pentru că Luna este mai aproape de noi.

Eclipsa parțială apare când este privită din zona penumbra, iar Soarele este blocat parțial de Lună.

Conform unor istorici, o eclipsă de soare a avut loc în Vinerea Mare, deoarece oamenii au raportat întuneric în timpul răstignirii lui Iisus.

Eclipsa totală din 1919 a fost folosită pentru a furniza date pentru a susține teoria relativității lui Einstein.

Pe 10 iunie 2021 va avea loc o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar.