Tot la Sibiu a existat și primul spital din țară, înființat în 1292. La acel moment, preparatele farmaceutice erau preparate în fața pacienților. Piesele pot fi admirate în continuare. Sunt obiecte care datează din secolul al XVI-lea. Muzeul este unic în țară, deoarece păstrează colecțiile homeopatice din acea vreme.
„Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu a fost inaugurat în oraşul nostru datorită faptului că prima farmacie din România a funcţionat aici. Ea a fost deschisă în 1494. Sediul s-a aflat în Piaţa Mare, în trecut şi se numea ‘farmacia oraşului’, iar un alt motiv este acela că primul spital din România s-a aflat tot la Sibiu, în 1292, un spital mănăstiresc şi, foarte important pentru tradiţia sibiană, este faptul că noi deţineam, încă din anii 1800, deja şapte farmacii particulareşi colecţii homeopate, dar şi alopate şi patrimoniul nostru depăşeşte 6.900 de piese”, a declarat pentru AGERPRES, muzeograful Ana-Maria Păpureanu.
Prima farmacie din țară, înființată la Sibiu
Începuturile au fost grele, deoarece oamenii nu locuiau în Cetate, iar pentru înființarea altor faemacii se ținea cont de numărul farmaciștilor și de posibilitatea de întreținere a acestor unități
„La înfiinţarea primei farmacii din România la Sibiu au contribuit o serie de factori: geografici, politici şi economici. Legea oraşului Ofen (Buda) ‘Ofener Stadtrecht 1244-1421’, în capitolul 102, tratează tema farmaciilor. Astfel, în zonă trebuiau să existe mai multe farmacii deja pe vremea aceea, pentru a fi necesară reglementarea funcţionării lor. Datorită poziţiei geografice a Sibiului şi a contextului politic de la 1494, a fost posibilă înfiinţarea farmaciei în Cetatea Sibiului.
Modul în care locuitorii Cetăţii Sibiu au reacţionat la apariţia farmaciei a depins de farmaciştii care le-au administrat. Farmaciştii preluau farmacia cu inventar, o conduceau pe cont propriu şi, la sfârşitul activităţii, erau obligaţi să o predea cu tot cu inventar în perfectă ordine oraşului. În acest scop, ei primeau, în 1495, o sumă de 10-20 galbeni din partea oraşului”, a explicat muzeograful pentru sursa citată.