Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pompierii au intervenit pentru stingerea a 339 de incendii.

De asemenea, echipajele SMURD au acordat prim ajutor pentru 2.771 de persoane, în urma acţiunilor la cele 3.745 de situaţii de urgenţă în perioada 12-14 februarie.

Conform AGERPRES, cinci persoane și-au pierdut viața în mai multe județe din țară.

„Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 21 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, cinci persoane şi-au pierdut viaţa, în judeţele Arad, Braşov, Caraş-Severin, Olt şi Vâlcea”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis luni AGERPRES.

Doi copii au murit după ce au căzut într-un lac

În județul Dolj, duminică, doi copii au căzut într-un lac, ei fiind găsiți în stare de hipotermie, inconștienți. Din nefericire, după ce au fost transportați la spital, cei doi copii au decedat. Tragedia s-a produs în imediata apropiere a localităţii Răcarii de Sus.

„Echipajele sosite la locul evenimentului au constatat că cei doi minori, cu vârste de 9 ani, respectiv 11 ani, au fost scoşi din apă de localnici în stare de hipotermie, inconştienţi. După acordarea asistenţei medicale de urgenţă la locul intervenţiei, cei doi copii au fost transportaţi la spital, în stare de inconştienţă, însă, ulterior, a fost declarat decesul acestora”, arată sursa citată.

Recomandări pentru sezonul rece din partea autorităților

În perioada sezonului rece, numărul de incendii pruduse crește, iar pagubele materiale sunt însemnate. În sprijinul cetățenilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență vine cu o serie de reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile. De asemenea, se vor evita mijloacele eletrice de incălzire locală improvizate. Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile

Conform IGSU, în 2019 s-au înregistrat, la nivel național, peste 41 de mii de incendii. 17 % dintre totalul incendiilor s-a produs la locuințe. Numărul incendiilor a crescut cu 44 % față de anul 2018.