Reprezentanții World Vision România a creat special o școală pentru părinți și au de gând să includă educația parentală într-un program la nivel național.
Studiul arată că 1 din 2 părinți nu respectă dreptul la protecție al copiilor și 70 % dintre ei nu respectă dreptul la libera exprimare. Cele mai multe forme de abuz sunt prezentate în comunitățile dezavantajate, mai arată studiul.
World Vision România a propus, pe 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, includerea unui curs cu numele de Școala Părinților într-un program la nivel național.
Educația parentală
Anul trecut au fost raportate peste 14.000 de cazuri de abuz și neglijare în rândul copiilor, conform ultimelor statistici ale Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. Jumătate dintre ele au fost în mediul rural.
Datorită lipsei de informare asupra drepturilor copiilor, părinții nu știu cum să se raporteze la astfel de situații, informează descoperă.ro. ,,Bătaia e ruptă din rai„ și ,,unde dă mama crește” sunt în continuare folosite de foarte mulți părinți, în special în rândul celor care locuiesc în mediul rural.
Peste 30 % dintre părinți consideră că cunoștințele sunt mai importante decât educația pentru a-ți găsi un loc de muncă. De asemenea, în 80 % dintre gospodării, copiii lucrează acasă, de cele mai multe ori în detrimentul școlii.
World Vision România lucrează cu peste 20.000 de copii
World Vision România are de peste 30 de ani în centrul activității sale bunăstarea copiilor și accesul lor la o educație de calitate. Totodată, WVR lucrează cu peste 20.000 de copii și părinți din 500 de comunități rurale.
„Ne dorim ca programele de educație parentală să fie extinse la nivel naţional, susţinute şi integrate în programele locale de dezvoltare. Adulții din comunitățile rurale, participanți în programul Școala Părinților, sunt însoțiți pas cu pas de consilieri, asistenți sociali și psihologi, pentru a depăși situații dificile în creșterea și educarea copiilor.
Însă există foarte mulți părinți, atât din mediul rural cât și din cel urban, care încă nu au acces la astfel de programe. De aceea, acestea ar trebui continuate și diversificate astfel încât să crească implicarea părinților în educația copiilor și să îmbunătățească relația dintre aceștia. Nu doar în comunitățile în care suntem noi prezenți, ci la nivel național. Educaţia parentală ar trebui sustinută logistic şi financiar, mai ales pentru părinţii care accesează Venitul Mediu Garantat”, a precizat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.