În cursul ultimelor zile, o serie de imagini au fost surprinse în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, unde mai multe ambulanţe stăteau la coadă ca să poată preda bolnavii medicilor.

Situaţia de faţă a fost cauzată din pricina aglomeraţiei de la Unitatea de Primire Urgenţe.

Sfatul preşedintelul CJ Arad, Iustin Cionca

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a postat în cursul zilei de joi, pe reţeaua de socializare Facebook, o astfel de fotografie, la care a adăugat un mesaj prin care le solicită persoanelor să nu se lase „influenţate” de către cei care nu iau în serios efectele pandemiei actuale.

“Păziţi-vă sănătatea, nu vă lăsaţi influenţaţi de cei care nu iau în serios protecţia împotriva COVID-19! Afecţiunile pe care le provoacă virusul pot fi foarte dureroase, chiar mortale”, a scris pe Facebook preşedintele CJ Arad, alături de fotografia în care se văd patru ambulanţe aşteptând cu pacienţi.

Situaţie confirmată de managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean

Reveca Nicoară, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, a confirmat faptul că ambulanţierii au aşteptat în multiple rânduri în faţa SCJU pentru a putea preda bolnavii de Covid, cadrelor medicale.

“Există astfel de momente, când se formează aglomeraţie la Unitatea de Primire Urgenţe. Noi ducem, în medie, 30 de pacienţi COVID-19 pe zi la evaluare la UPU, iar uneori se adună câteva ambulanţe. A fost şi cazul când erau şapte ambulanţe deodată”, a spus Raveca Nicoară.

SCJU Arad a rămas fără locuri în secţiile ATI Covid-19

Potrivit anunţului făcut în data de 7 aprilie, de către Spitalul Judeţean, toate paturile din secţiile de ATI Covid-19 erau ocupate, iar un număr de 10 pacienţi care prezentau o stare gravă a bolii aşteptau eliberarea unui loc.

“Unul este pe ventilaţie invazivă iar ceilalţi sunt pe mască de oxigen. Medicii au solicitat Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei locuri în terapie intensivă în alte judeţe, însă trei dintre pacienţi refuză transferul.

Pacienţii sunt trataţi în UPU în regim de terapie intensivă, paturile fiind dotate cu aparatura specifică de terapie intensivă, cu personal medical calificat şi beneficiază de consulturile de specialitate necesare”, spunea managerul interimar al SCJU Arad, Florina Ionescu.

În cursul zilei precedente, toate paturile ATI Covid-19, 27 la număr, erau tot ocupate, cu toate că situaţia celor 10 pacienţi fusese rezolvată.