Potrivit Consiliului Judeţean Arad, cele 43 de biserici construite din lemn din Judeţul Arad au fost incluse în mod official în circuitul turistic naţional.

Pentru atestarea acestui lucru, Ministerul Educaţiei, Antreprenoriatului şi Turismului a transmis instituţiei judeţene certificatul corespunzător.

În funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus, CJA va organiza programele de vizitare a unora dintre aceste 43 de biserici.

„Județul Arad are 43 de biserici de lemn, unele cu o vechime de peste 250 de ani. Dintre ele, 24 sunt în stare bună. Sunt obiective importante nu numai pentru turismul ecumenic, ci în general pentru cei pasionați de istorie.

Bisericile ortodoxe de lemn se răspândesc în comunitățile românești din Transilvania începând cu anul 1279, când regele ungar Ladislau Cumanul, la solicitarea Papei, interzice construirea bisericilor de zid în rit ortodox pe întregul teritoriu al regatului maghiar.

Faptul că majoritatea bisericilor de lemn din județ sunt pe Valea Mureșului și pe Valea Crișului Alb demonstrează că în perioada medievală aici trăia o comunitate românească puternică în vechiul comitat al Aradului.

Este foarte posibil ca, în secolele XVII-XVIII, «noile» biserici de lemn să fi înlocuit vechile biserici, degradate de vreme”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad. Acesta a mai spus că se doreşte ca vizitarea bisericilor să se facă în cadrul programului „Turism de o zi”, gândit de CJA.

Totodată, se doreşte includerea în circuitul turistic naţional şi a Arhiepiscopiei, iar în acest sens există deja o serie de discuţii. Potrivit Consiliului Judeţean, s-a efectuat un inventar al acestor lăcaşe de cult şi, din nefericire, unele se află în stare avansată de degradare.

Fonduri pentru reparaţia bisericii din Luncşoara

Împreună cu Biserica Ortodoxă şi „Ambulanța Monumentelor”, în anul 2019 CJA a alocat fonduri pentru recondiţionarea bisericii de lemn din Luncşoara, comuna Hălmăgel.

Potrivit istoricilor, aceasta a fost mutată în Luncşoara în anul 1825, existând două variante şi anume: ori a fost adusă din satul Prăvăleni-Hunedoara, ori din cătunul Crăciuneşti.

În cinstea hramului bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în această biserică se mai oficiază slube doar o singură dată pe an.