Darius Prodan, un tânăr absolvent de actorie la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu, și-a propus să readucă la viață orașul Zalău prin cultură. Încă din 2018, când a demarat proiectul ,,Teatru de vară”, el a susținut numeroase spectacole alături de artiști consacrați.

El a deschis, în curtea bunicilor, ,,Curtea Artiștilor”, un spațiu destinat tuturor artiștilor care vor să performeze în Zalău.

Chiar dacă Sălajul și Zalăul stau bine în ceea ce privește partea culturală în anumite segmente, tânărul și talentatul actor a decis să readucă la viață teatrul.

,,Cultura și turismul cultural pot salva orașul acesta din a se transforma într-un cartier de Cluj sau Oradea. (…) Dacă noi nu vom avea o ofertă culturală unică și solidă, lumea va pleca să consume act cultural în altă parte. (…) Dacă vom prezenta o ofertă culturală unică, majoritatea nu vor mai căuta să conusme act artistict în alte orașe. Am putea să atragem turiști. Pentru asta mă lupt, să conving lumea că un leu investit în cultură cu cap, poate să aducă doi lei comunității”, a declarat tânărul actor pentru magazinsalajean.ro

Darius Prodan a mai vorbit despre  faptul că teatrul nu poate să existe în România fără cadru instituțional.

A juca teatru înseamnă  să fii sincer și atât

Tânărul a mai declarat pentru magazinsalajean.ro că teatrul reprezintă totul pentru el. De asemenea, a face teatru înseamnă multe ore de muncă, sacrificii și sărbători în sala de repetiții.

,, A juca teatru pe scenă înseamnă, însă, să fii sincer și atât”. Despre restul nu se vorbește pentru că altfel nu ar mai părea atât de ușor- multe ore de muncă și foarte puțin somn (…)weekend-uri în sala de repetiții, refuzuri, uși închise și foarte, foarte multă lectură. ”, a mai spus actorul.

Proiect de suflet: Curtea Artiștilor

În proiectul demarat încă din 2018 la Zalău,,,Curtea Artiștilor”,  el a fost susținut de instituții de cultură, cum ar fi Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, dar și de către Primăria Zalău.

Actorul își dorește ca ,pe viitor, Teatrul din Zalău să fie în subordinea Consiliului Județean Sălaj și să poartă numele lui ,,Virgil Flonda”, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Sălaj.

De asemenea, în anul 2021 vrea să organizeze ,,Curtea Artiștilor” ediția a 4 a în această vară, iar pe sfârșitul anului să organizeze Festivalul de Teatru ,,Virgil Flonda”.

,, Ca noutate, vom organiza cursuri de teatru și dezvoltare personală pentru cpii săptămânal, lucru care ne este cerut în mor repetat de către părinți. Și cu siguranță îmi voi face timp să și joc.”, a conchis Darius Prodan.