În Bihor, la Vârtop, Stâna de Vale sau Padiş stratul de zăpadă are o grosime de 50-60 centimetri, fiind numai bun pentru schi, snowboard sau săniuş.

Iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura pe deplin în stațiunile montane din Bihor. Ei se pot delecta la Vârtop, Stâna de Vale sau Padiş, unde stratul de zăpadă are o grosime de 50-60 centimetri. Condițiile sunt numai bune pentru schi, snowboard sau săniuş. Pârtiile de schi amenajate la Vârtop şi la Stâna de Vale sunt deschise, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, şi turiştii profită de asta.

O informare a serviciului judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor prezintă că la altitudini de peste 1.300 metri, stratul de zăpadă este şi mai gros, între 60 şi 100 cm. În zonele unde vântul a viscolit ninsoarea, adică la limitele dintre pădure şi golul alpin sau pe jgheaburi zăpada este și mai mare. Ea poate atinge chiar şi la 100 – 130 cm, relatează cotidianul local Bihoreanul .

Salvamonțiștii recomandă turiștilor să nu se aventureze pe traseele care urmăresc crestele montane

În acest context, salvamontiştii bihoreni le recomandă turiştilor să nu se aventureze pe traseele care urmăresc crestele montane. Din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă. De asemenea, turiştii care urcă pe munte trebuie să fie echipaţi corespunzător. Iar dacă sunt începători, să opteze doar pentru trasee uşoare, avertizează Salvamont-Salvaspeo Bihor.

„Pentru cei care se aventurează în afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe măsura pregătirii. Să utilizeze echipament corespunzător, şi să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor şi condiţiile de parcurgere în regim de iarnă a acestora”, a transmis Salvamont-Salvaspeo Bihor. Pe site-ul serviciului, curioşii pot găsi traseele turistice.

Turiștii care merg cu schiuri, snowboard sau rachete de zăpadă, în zone unde există riscul de declanşare a unor avalanşe, sunt sfătuiţi să nu meargă singuri. De asemenea, ei trebuie să se echipeze cu echipamente de salvare (dispozitiv de căutare în avalanşă, lopată, sondă de avalanşă).

Administrația Parcului Natural Apuseni a postat pe pagina oficială de Facebook imagini și clipuri care surprind căprioare și cerbi zburdând prin omăt

Frumusețea iernii poate fi admirată în Parcul Natural Apuseni. Administraţia Parcului Natural Apuseni, entitate în subordinea Romsilva, a făcut publice imagini emoționante. Clipul și fotografiile surprind, cu ajutorul camerelelor de supraveghere din pădurile ariei protejate, mai multe căprioare care zburdă şi se joacă în zăpadă.

La un moment dat, în joacă li s-a alăturat şi un cerb tânăr. El are maximum trei ani, după estimările specialiştilor. „Ora de joacă. Grup de cervide surprins de camerele de monitorizare amplasate de rangerii parcului”, au explicat reprezentanţii APNA pe Facebook, unde au postat înregistrarea video.