După concursul de admitere, au fost promovați 165 de experți externi, cu rol de asistent al judecătorilor. Nu îi vor înlocui pe grefieri, dar au atribuții asemătoare cu cele ale grefierilor, iar perioada de lucru este determinată. Vor semna contract de muncă cu CSM pe o perioadă de 21 de luni, iar activitatea va debuta pe 4 ianuarie 2021.

Proiectul a fost finanțat din Fondul Social European, are o valoare de peste 13 milioane de lei și a fost implenentat de CSM pentru ca instanțele să devină mai eficiente.

În Transilvania, repartizarea asistenților s-a făcut astfel: Curtea de Apel Brașov va primi 10 experți, Curtea de Apel Oradea- 8 asistenți, Curtea de Apel Cluj-10, Curtea de Apel Târgu-Mureș va avea 8 experți cu rol de asistent al judecătorilor și la Curtea de Apel Alba-Iulia vor merge 7 experți.

În prezent, aceștia așteaptă să fie chemați la sediul instanțelor pentru a semna contractul de muncă.

Ce face și câți bani  primește un asistent al judecătorului

Volumul de activitate al instanțelor judecătorești din întreaga țară este imens. Zilnic, se înregistrează sute de dosare la nivelul fiecărei judecătorii din țară, de la cauze simple până la cele complexe, întrucât românilor le place să se judece. Foarte puțini dintre aceștia aleg medierea, o alternativă de rezolvare a litigiilor care ajung în instanță, una amiabilă.

Astfel, judecătorii  și grefierii susțin că nu mai fac față dosarelor, mai ales că termenul pentru motivarea, redactarea și transmiterea hotărărilor judecătorești către părțile din dosare  este de 30 de zile.

Cu alte cuvinte, un asistent extern al magistraților va ajuta la procesul de redactare a documentelor din dosare și în funcție de necesități vor îndeplini alte sarcini trasate de cei pe care îi vor asista.

Aceștia nu vor avea niciun rol în luarea hotărărilor judecătorești și nici nu vor face parte din completele de judecată, așa cum se întâmplă în cazul asistenților judiciari, care iau parte la litigiile de muncă.

Experții externi ai instanțelor vor participa la seminare de specialitate, apoi vor începe activitatea.

Magistrații așteaptă ca acest proiect să fie util nu doar pentru degrevarea instanțelor, ci și pentru justițiabili, pentru calitatea actului de justiție.

Salariul brut al unui expert-asistent judecător este de 10 000 de lei.