Potrivit celor care în ultimele zile au mutat în alte locuri ale oraşului aproximativ 80 de copaci pentru a putea face loc şantierului de modernizare a Căii Dumbrăvii, acţiunea de faţă a reprezentat o premieră atât pentru Sibiu, cât şi pentru România.

Concret, lucrările aferente modernizării a unui tronson al Căii Dumbrăvii au demarat anul acesta, iar 80 de copaci de pe tronsonul de faţă se aflau chiar pe traseul unde urmează să se amenajeze o pistă de biciclete.

Pentru a nu îi tăia, 20 de copaci au fost mutaţi, urmare a săpăturilor manuale efectuate, în timp ce restul au fost replantaţi în alte părţi folosind un „transplantator”, un utilaj care a fost închiriat de la Compania municipală parcuri și grădini București. Acesta a fost folosit acum pentru prima oară în ţara noastră.

Ioan Ciopaşiu, directorul tehnic al Companiei pe care fostul primar al Bucureştiului a înfiinţat-o, a afirmat faptul că acesta este cel mai mare utilaj de aceste dimensiuni din România.

Astfel, în Cimitirul municipal au fost aduşi copacii de pe Calea Dumbrăvii, cea mai mare cantitate fiind transplantată pe strada Maramureşului, acolo unde trebuia să fie deja dată în folosinţă primul „coridor de deplasare cu bicicleta” din Sibiu.

”Putem transplanta arbori cu diametrul de până la 35 de cm, depinde și de coronament și de ce arbore este. Aceasta este prima operațiune de transplantare pe care o facem cu acest aparat, este nou-nouț, și sper să îl folosim non-stop. L-am adus în România pentru că, efectiv, este nevoie de așa.

Noi defrișăm în loc să transplantăm în România, e un mare păcat. Arbori de talia celor mutați acum ar costa mii de euro. Din păcate nu avem cultura transplantării”, spune Ioan Ciopașiu, pentru.

Distanţa de transplantare influenţează costul

Potrivit acestuia, costul aferent pentru o astfel de operaţiune diferă în funcție de distanța de transplantare. ”Maxim 1.000 de lei ar costa o transplantare pentru un copac care ar valora cel puțin 10 – 15.000 de lei”.

În cadrul lucrării de reamenajare a Căii Dumbrăvii, care a început în cursul lunii anterioare şi care are termen de finalizare de 14 luni, vor fi plantaţi încă 200 de copaci.

”Subliniez că relocarea arborilor și protejarea vegetației a fost prevăzută de Primăria Sibiu de la bun început în caietul de sarcini și în contractul de lucrări, iar la finalul lucrărilor este prevăzută plantarea a peste 200 de arbori noi pe Calea Dumbrăvii”, anunța zilele trecute Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.