Accesul la educaţie în comuna Zagra din Bistriţa-Năsăud se realizează din ce în mai greu. Potrivit primarului Nicolae Bușcoi, în ciuda faptului că mai multe unităţi de învăţământ au fost renovate în localităţile aparţinătoare, Ministerul Educaţiei are în vedere desfiinţarea a două şcoli, motiv pentru care elevii vor fi nevoiţi să facă naveta.

Concret, este vorba despre școlile de la Suplai și de la Aluniș, care s-ar putea ca începând cu anul şcolar 2021-2022, să nu mai funcţioneze. Având în vedere faptul că mulţi cetăţeni locuiesc departe de centrul comunei, părinţii nu agrează ideea ca elevii să facă naveta în fiecare zi.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul comunei Zagra, Nicolae Bușcoi, a abordat subiectul de faţă.

Nicolae Bușcoi: „Niciun pic de empatie pentru copiii aceştia”

La Şcoala de la Suplai este vorba despre copiii din clasele V-VIII care ar putea fi transportaţi în condiţii normale. La Aluniş e destul de răsfirat, oamenii au 2-3 km de venit până la şcoală sau până la microbuz. Iarna sunt condiţii grele. Este vorba de copiii din clasele I-IV, care vor ajunge uzi la autobuz. Microbuzul nu e dotat cu scaune pentru copii mici, trebuie să facem investiţii, să cumpărăm scaune, centuri de siguranţă adaptabile.

E o cheltuială în plus, dar ne-am descurca, însă să nu găseşti niciun fel de omenie, niciun pic de înţelegere. Anul trecut am ajuns la doamna ministru şi am găsit înţelegere.

Acum nu mai găsim înţelegere pentru că anul trecut era an electoral, urmau alegerile parlamentare. Niciun pic de empatie pentru copiii aceştia, sunt mici, e vorba de bani pentru un post. Şi atunci tot vorbim că se depopulează satele şi că scade natalitatea”, a declarat primarul Nicolae Buşcoi.

Potrivit acestuia, în situaţia în care şcoala va rămâne în picioare, la Aluniş ar urma să înveţe începând din toamnă un număr de 13 elevi din ciclul primar. În urmă cu patru ani, unitatea şcolară afost renovată, iar actualmente aceasta dispune de absolut toate condiţiile necesare unei bune funcţionări. În cazul în care va fi desfiinţată, copii vor avea de parcurs o navetă zilnică de 12 kilometri, în două schimburi.

Risc de abandon

Din nefericire, la Suplai se pare că situaţia este cu mult mai gravă, întrucât părinţii susţin că nu vor să-şi trimtă copii în Zagra la şcoală, astfel că, 16 elevi riscă să abandoneze învăţământul.

Conform lui Nicolae Buşcoi, acesta a avut în cursul anului trecut o discuţie cu inspectorul școlar general, Mihai Mureșan, spunându-i că şcoala trebuie să fie rentabilă, fiind vorba despre plata aferentă profesorilor.

„Rentabilitatea şcolii nu e procesul de învăţământ?”, a întrebat Nicolae Bușcoi.