În ultimele 24 de ore, salvamontiștii din întrega țară au fost solicitați să intervină la un număr mare de evenimente la munte.

Serviciul de Salvamont a primit mai mult de 109 de apeluri de urgență, sâmbătă,  prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. Cele mai multe apeluri au fost pentru echipa din Lupeni.

Dispeceratul Național Salvamont a primit 109 apeluri de urgență, cele mai multe apeluri, respectiv 14, au avut echipele Salvamont din Lupeni.

Weekend de foc pentru salvamontiști

Salvatorii montani din toată țara au fost în alertă în acest weekend. În municipiul Brașov, de exemplu, au fost 12 apeluri la Salvamont, 10 la cei de la Prahova-Azuga și 9 la salvamontiștii de la Harghita și Predeal.

De asemenea, s-au înregistrat câte 7 apeluri pentru pentru Salvamont Sibiu şi Salvamont Buşteni. 6 apeluri pentru Salvamont Caraş Severin – Muntele Mic și câte 5 apeluri pentru Salvamont Sinaia şi Salvamont Alba.

Numărul foarte mare de turiști la munte, în special în zonele ce dețin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, a necesitat intervenția salvamontiștilor în toată țara.

S-au înregistrat, totodată, câte două apeluri pentru Salvamont Neamţ, Salvamont Gorj şi Salvamont Hunedoara – Valea Jiului.  De asemenea, s-a înregistrat câte un apel pentru echipele din Hunedoara – Râusor, Bistriţa Năsăud, Argeş, Vatra Dornei, Covasna, Bran, Săcele şi Râşnov.

Schior urmărit de urs

Dispeceratul Național Salvamont a primit 52 de apeluri prin care se solicitau informații legate de trasee turistice din zona montană și starea pârtiilor din domeniile schiabile.

Sâmbătă, 23 ianuarie, un schior a fost urmărit de un urs pe pârtia Clăbucet. Jandarmii au intervenit de urgență pentru îndepărtarea animalului.

Salvamont România vine cu recomandări pentru sezonul de iarnă

Salvamont România vine cu recomandări pentru sezonul de iarnă pentru cei prezenți în stațiunile turistice montane. Sezonul este în plină desfășurare, astfel atât salvamontiștii, , au transmis  câteva sfaturi utile iubitorilor de zăpadă.

La posturile Salvamont sunt la datorie circa 500 de salvamontiști. Turiștii sunt sfătuiți să aibă echipament adecvat pentru pârtiile de schi. De asemenea, este recomandată evitarea staționării pe pârtie, mai ales în acele porțiuni înguste și lipsite de vizibilitate.

Pentru urcarea sau coborârea în jos, fără schiuri, trebuie utilizată doar marginea pârtiei. Nu se va schia în pădure, nu se va circula pe pârtie, iar săniușul este interzis.

Nu se for folosi mijloace de alunecare improvizate ce nu pot fi controlate și pot genera accidente grave.

În cazul producerii unui accident pe pista de schi, se va lua legătura directă cu echipa locală Salvamont sau prin apelarea la Serviciul 112

Nu este permisă intervenția, în cazul unui accident,  decât persoanelor calificate, cu pregătire medicală, asistenților medicali sau salvamontiștilor.