Șeful statului, Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, vicepremierul Kelemen Hunor, precum și alți politicieni au ținut să facă apel la solidaritate și armonie inter-etnică, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Comunitatea maghiară din România înseamnă 6,1% din populația României, conform ultimelor statistici. Aceasta este localizată preponderent în Transilvania.
De-a lungul timpului, au existat diverse controverse privind regulile de coniviețuire socială între români și ungurii din România.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Autoritățile s-au întrecut în discursuri pacifiste
Județul Cluj s-a confruntat cu mesaje antimaghiare. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și Emil Boc, edilul orașului, s-au temut la un moment dat că numirea unui prefect UDMR va reanima sentimentele anti-maghiare.
Klaus Iohannis, președintele României, a fost amendat, după ce s-a constatat că a avut un discurs discriminatoriu la adresa maghiarilor din România.
Iată ce mesaj a transmis anul acesta:
„Pentru dumneavoastră, cetăţenii români de etnie maghiară, ziua de astăzi este una care vă oferă prilejul de a reafirma valorile pe care le prețuiți și care v-au unit ca popor. De a prezenta cu mândrie identitatea care v-a consacrat în istorie și în cultura universală.
Remarc și cu această ocazie contribuţia semnificativă a minorității maghiare din România şi a reprezentanților săi politici la pașii importanţi făcuți de ţara noastră în integrarea europeană, în recuperarea valorilor democratice şi în așezarea societăţii noastre pe temelia respectului drepturilor omului şi protecţiei minorităţilor. Acestea sunt fundamente ale parcursului nostru comun pentru un viitor european, care arată înţelegerea profundă a învățămintelor trecutului.
Citiți aici scrisoarea profesorului Sorin Ilieșiu adresată vicepremierului Kelemen Hunor
Lupta împotriva pandemiei şi eforturile solidare de depășire a greutăților perioadei pe care o traversăm sunt o dovadă că românii şi maghiarii pot să-şi fructifice calitățile şi potenţialul uman deosebite. Împreună, prin cultivarea armoniei interetnice, vom consolida o societate puternică și prosperă. Un proiect comun în cadrul căruia minoritatea maghiară din România îşi are locul şi contribuțiile sale remarcabile”.
Un apel la solidaritate și cooperare a făcut și premierul Florin Cîțu.
UDMR se află la guvenare la acest moment. În coaliție s- a remarcat prin negocierea directă a funcțiilor pe care le-a dorit pentru județele cheie din Transilvania.
sursă foto:ziarulfăclia.ro