Primarul din Miercurea Ciuc, a depus, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni , coroane de flori la statuia revoluţionarului paşoptist Gal Sandor. Korodi Attila a fost însoțit de cei doi viceprimari şi mai mulţi consilieri locali. Ca în fiecare an, în frunte cu fanfara din Sânsimion, a avut loc un marş până în Piaţa Cetăţii. Acolo  au fost depuse coroane de flori la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu.  Momentul depunerilor de coroane s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc.

La evenimentul restrâns au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, deputatul UDMR Hajdu Gabor şi reprezentanţi ai Consulatului general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Totodată,  doar câteva persoane au venit să asiste la eveniment. Primarul a făcut apel la locuitori, în urmă cu o săptămână, să se nu se alăture marşului. Ținând cont de contextul pandemic actual locuitorii au fost îndemnați să cinstească memoria revoluţionarilor individual sau împreună cu familiile.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită cu un spectacol

Evenimentul central de 15 Martie, a avut loc seara,  în sala de spectacole a fostei Case de Cultură a Sindicatelor. Participarea a fost limitată ca număr de persoane, cu respectarea reglementărilor privind limitarea răspândirii noului coronavirus.

„În fiecare an, putem interpreta într-un alt mod semnificaţia zilei (de 15 Martie – n.r.). Când vorbim de libertatea individuală şi libertatea comunităţii maghiare, atunci nu avem cum să nu vorbim de perioada complicată în care ne aflăm, toată ţara, comunitatea noastră. Libertate înseamnă, la ora actuală, să fim solidari, să ştim să ne înţelegem aproapele. Libertatea înseamnă să ştii şi să acţionezi pentru celălalt şi pentru tine însuţi, libertate înseamnă, în 2021, să poţi să depăşeşti o perioadă foarte complicată, pe care nici nu am visat că o vom trăi. Nu, astăzi nu vorbim de revoluţie, nu vorbim de războaie, ci vorbim de o pandemie care ne blochează toată viaţa şi, până la urmă, viitorul tinerilor. De aceea, dacă vorbim de libertate, trebuie să însemne, astăzi, solidaritate”, a declarat Korodi Attila.

 

Şi în alte localităţi ale judeţului Harghita în care maghiarii sunt majoritari au avut loc evenimente restrânse de marcare a zilei de 15 Martie