În acest an, Ziua Mondială a siguranței alimentare are motto-ul „Salvează mâncare astăzi, pentru un mâine sănătos” , pentru a sublinia că alimentele sigure aduc beneficii nu doar sănătății, ci și mediului.
În ultimii ani, nutriționiștii au avertizat cu privire la alimentele procesat, modificate genetic. În opinia lor, nu doar că nu au niciun aport nutritiv, dar sunt adevărate bombe pentru mediu.
De Ziua Mondială a siguranței alimentare se trage un semnal de alarmă. Cât de prost mâncăm fără să ne dăm seama
Legumele și fructele modificate genetic au devenit cele mai periculoase alimente. Roșiile, cele românești, cândva recunoscut pe piață de la prima vedere, au devenit speculația principală a comercianților. În realitate, sunt foarte puțini cei care pot dovedi cu certificat de producător ce legume și fructe produc.
Totodată, Organizația Națiunilor Unite(ONU) avertizează și asupra mâncării de tip fast-food. Nu doar copiii și adolescenții sunt prinși în gustul acesteia, ci și adolescenții. Sub pretextul lipsei de timp, adulții preferă să comande mâncare rapidă, compusă din cartofi prăjiți cu ulei de palmier, sosuri de maionează, carne preparată termic excesiv.
Consumată în mod repetat, acest tip de mâncare cauzează boli grave, în special cardiovasculare și nu încurajează relația firească om-plante-animal, care se reflectă și în producerea hranei.
Ultimii doi ani au marcat, de asemenea, o creștere uluitoare a prețurilor la alimentele de bază: pâine, cartofi, carne. Fenomenul creșterii prețurilor la alimente se resimte în toată Europa, în special din cauza importurilor. România are în supermarketuri cartofi din Turcia, Franța, usturoi din China.
Agricultorii, fermierii români spun că nu sunt ajutați suficient să producă fructe și legume ecologic. Sistemul de irigații e catstrofal, iar culturile lor devin compromise. Astfel, ajung în piețe cu produse puține care devin extrem de scumpe.
Decizia privind marcarea anuală, la 7 iunie, a unei zile mondiale a siguranţei alimentare a fost luată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018