Ziua Veteranilor de Război aduce, în anul pandemic, aspecte pe care autoritățile nu le inserează în mesajele publice.

Puținii veterani de război din România sunt uitați în restul anului. Singurele drepturi pe care le au sunt locul de veci gratis și o indemnizație infimă: 600 de lei pe lună. Indemnizațiile invalizilor de război ajung la 1500 de lei.

Potrivit ultimelor date ale Institului Național de Statistică(INS), în România mai sunt 7000 de veterani de război și 200 de văduve de veteran de război.

Ziua Veteranilor de Război, între ceremonii și sărăcie

Și în anul 2021, mesajele autorităților au curs. Comunicate seci. Nimic despre situația celor care au au nevoie de o mână de ajutor zi de zi, după un efort greu de descris în cuvinte.

Niciun oficial al Guvernului nu vorbește, cum ar putea să se descurce un veteran de război cu 600 de lei pe lună. Pentru mulți, acesta a rămas singurul venit constant.

Iată ce transmite președintele Klaus Iohannis. Un mesaj sobru și atât. Nimic despre adevăratele probleme ale celor care și-au riscat viața.

„Dragi veterani de război, întreaga Românie vă mulţumeşte pentru spiritul de sacrificiu pe care l-aţi probat pe timpul războaielor, dar şi ulterior încheierii acestora, în perioadele dificile prin care ţara noastră a trecut. Aveţi întreaga mea admiraţie şi recunoştinţă pentru activitatea dumneavoastră. Vă doresc multă sănătate şi o viaţă liniştită într-o ţară care vă respectă şi vă recunoaşte pe deplin meritele! Având în vedere că în zilele următoare vom celebra Sărbătorile Pascale, vă rog să primiţi urările mele de bine, linişte şi lumină în suflet. La mulţi ani!”

Anul acesta, unul dintre cei mai populari veterani de război din Arad, Artemiu Șimonca, a decedat la vârsta de 98 de ani.

În județul Alba, din fericire, Gavrilă Bîrluț a împlinit 104 ani. El spune că pandemia nu e așa severă. Războiul, însă, nu poate fi asociat cu nicio catastrofă.