”După un weekend în care numeroşi turişti au urcat la munte, împrejurimile satului de vacanţă Vârtop arată ca după o invazie”, consemnează ebihoreanul.ro.

Muntele a fost de-a dreptul brăzdat de şoferii de ATV-uri care, fiind însetați de senzaţii tari, străbat pădurile şi pe păşunile cu viteze mari, ignorând indicatoarele care îi avertizează că utilizarea acestor vehicule este complet interzisă într-o arie protejată.

Potrivit legii, ATV-urile se pot conduce doar pe drumurile publice.  Iar Vârtopul chiar se găsește pe teritoriul unei arii protejate -Parcul Natural Apuseni. În aceste condiții rangerii şi jandarmii montani au procedat la oprirea mai multor şoferi de ATV-uri şi i-au amendat, cu câte 5.000 de lei pe fiecare.

Fenomenul nu s-a soluționat însă cu amendarea şoferilor, spune şeful Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş.

”În zonă sunt mai multe puncte de închiriere a ATV-urilor, pe care noi nu le putem interzice, pentru că este o activitate permisă de lege. În total, au circa 100 de ATV-uri, pe care turiştii le închiriază şi cu care merg peste tot, ignorând panourile sau orice altă formă de semnalizare a restricţionării accesului cu astfel de mijloace”, a declarat Moş.

”Noi amendăm şoferii, dar adevărul este că aşa nu oprim fenomenul. Pentru că majoritatea şoferilor sunt cei cu vehicule închiriate, adică cel pe care-l prindem azi nu e acelaşi care ar veni şi mâine, sau săptămâna viitoare. Într-o zi, un ATV e închiriat la patru, cinci persoane”, a mai spus Alin Moş. suplimentar, pe lângă turiştii care închiriază ATV-uri, pe munte mai urcă şi cei care deţin asemenea vehicule.

”E un vacarm incredibil, se plâng şi proprietarii de cabane. În plus, dacă urci pe munte cu copilul, nici n-ai curaj să-l laşi de mână, să nu-l lovească un ATV”, a mai spus şeful APNA.

Fotografiile recente de pe păşunea din Arieşeni arată cât de mari sunt distrugerile: solul arată ca şi cum ar fi fost arat. APNA a menționat că a cerut de mai multe ori primăriilor din zonă, Arieşeni şi Nucet, să impună firmelor care închiriază ATV-uri măsuri mai stricte de închiriere, deoarece vehiculele de teren nu doar că distrug natura, dar şi pentru că sunt principala sursă de accidente montane, dar fără succes, deoarece autorităţile locale încă nu au luat măsuri.